Tekstilne art instalacije u zraku

Tekstilne art instalacije su jedan od projekta koje sam prvi put imala priliku realizirati za varaždinski Špancirfest 2019. Radi se o instalaciji u zraku velikih dimenzija u motivima letećih insekata.

Za tu sam priliku odabrala izraditi leptira i vretence kojima su promjeri krila je bili po cca 5,5 metara.

Prvi izazov je bio pronaći dovoljno otporne materijale koji će izdržati sve vremenske uvjete, s obzirom da je instalacija namjenjena vanjskom prostoru. Naleti vjetra, kiše, ljetni pljuskovi pa čak i tuča ali isto tako i jako sunce…instalacija treba ostati na svojoj poziciji u zraku bez oštećenja uzrokovanih vanjskim utjecajima i bez izbljeđivanja boje zbog izlaganju jakom suncu. Dakle, materijali trebaju biti lagani (s obzirom da je u zraku), izdržljivi i postojanih boja ali također i propusni, kako se eventualne lokvice kiše ne bi zadržavale na instalaciji. Još jedan uvjet koji se tiče materijala bio je taj da su materijali providni, kako ne bi stvarali teške sjene poput suncobrana, nego da bi svojim linijama i nježnim sjenama dadatno upotpunili vizualni doživljaj.

Nakon što sam rješila taj zahtjevan izazov i pronašla materijale koji će zadovoljiti sve postavljene uvjete za potrebe izrade takve instalacije, drugi izazov bila je sama izrada. I tu je trebalo dosta promišljanja, s obzirom da instalacija ne smije izgledati kao “plahta” obješena iznad ulice, nego mora imati svoju 3D strukturu, mora izgledati živo. Zbog toga sam “razlomila” krila na što više krojnih dijelova koje sam čvrsto pospajala i svaki taj spoj obrubila sam trakom šivanom u “tunel”. U tunele sam zatim ugurala plastične žice, koje će dodatno držati oblik instalacije stabilnim. Na sve strateške točke na instalaciji rasporedila sam omčice kroz koje će se instalacija vezicama pričvrstiti na odabranu poziciju postavljanja u vanjskom prostoru.

Iako su njihova krila nosioci priče i cijelog efekta, na fotografijama možete vidjeti da su im i tijela bila izrađena 3D. Iako takva zaobljena, tijela su im iznutra šuplja, kako ne bi bespotrebno dodali na težini instalacije, a za potrebe skladištenja mogu se spljoštiti. Na kraju, kad su krila spojena za tijelo insekta, vrijeme je za najljepši dio, a to je ukrašavanje. Kako bi dobili još bolji dojam kao da su živi, na kraju sam ih dodatno posjenčala i naglasila njihove linije crnom bojom.


Još jedan uvjet je također bio važan u realizaciji ove instalacije, a to je skladištenje. Ovakva ogromna instalacija, da ne bi kod skladištenja uzimala previše dragocjenog prostora, mora se moći skupiti u što manje dimenzije, a da pri tom ne bude oštećena i da se uvijek može vratiti natrag u prvobitan izgled i funkciju. I taj uvjet je zadovoljen, s obzirom da se instalacija, kad se sklopi, zauzima vrlo malo prostora. Dovoljna joj je kutija po prilici 50×50 cm i instalacija je sigurno spremljena za buduće korištenje u nekoj novoj prilici.

Napisala sam da je najljepši dio izrade bio ukrašavanje, ali najljepši dio u cijeloj realizaciji tog projekta je bilo njihovo postavljanje! Promatranje njihovog prvog leta i uzbuđeni pogledi prolaznika koji su redom vadili svoje mobitele kako bi ih snimili. Svi moji strahovi su se u momentu rasplinuli i zamijenio ih je ponos. Nakon prvog postavljanja ostali su na svojim pozicijama uveseljavati prolaznike još otprilike mjesec i pol dana. U tom su vremenu preživjeli jako sunce, kišu, ljetnu oluju i pljusak, usudim se reći bez ožiljaka, tako da su dokazali svoju izdržljivost.

Ako ste i vi jedan od organizatora nekog festivala i tražite ideju kako da ga vizualno obogatite za svoje posjetitelje, bez sumnje, ovi gigantski leteći ljepotani će to učiniti! Slobodno se javite da dogovorimo detalje i bacimo se u realizaciju!

Veselim se svakoj novoj suradnji i svakoj novoj letećoj instalaciji u zraku!