Kostimografija

Predivan kreativni dio djelatnosti Kookabee ateljea u kojem posebno uživam je kostimografija. Do sad smo uspješno odradili mnoge kostimografske projekte za razne predstave, plesne i glazbene nastupe te solo artiste i performere, no danas uglavnom prihvaćam izazove izrade povijesnih kostima. To su najčešće barokni kostimi – krinoline, ali i kostimi, replike ili kreacije inspirirane i nekim drugim povijesnim razdobljem.

Posebno sam ponosna na kostime koje nose čarobne Gornjogradske coprnice u Zagrebu, s kojima je uvijek magična suradnja, još od 2015te kad su mi povjerile izradu prve krinoline.

Njihove ideje svaki put me inspiriraju, a najljepše je vidjeti kako ožive kroz junakinje njihovih interaktivnih predstava, u šetnji s Gornjogradskim coprnicama, Mističnom Adventu, Iz Zagorkinog pera ili najnovijom od predstava – Neznane junakinje.
Neke od fotografija objavljenih u ovom postu preuzete su uz dozvolu s njihovih stranica. Hvala!

Velika mi je čast i izazov bilo izraditi repliku haljine carice Marije Terezije, koju je 2019te od nas naručio hrvatski grad Bakar. Ako se radi o replici, prije svega važno je poznavati dijelove i izradu nekog povijesnog kostima. Barokni kostim krinoline posebno je zahtjevan, jer uz bogato ukrašenu gornju haljinu, ispod se nalaze još mnogi dijelovi važni za vizualni doživljaj ali nevidljivi izvana. Tako se ispod haljine kosi košulja, korzet, bokovi, podsuknja… Povijesne kostime uglavnom izrađujemo za potrebe nekog projekta, kostimiranih turističkih vođenja i sl. pa je često potrebno prilagoditi kostim tako da ga može nositi više osoba različite tjelesne građe i veličina. Zbog toga smo razradili razne sisteme podešavanja tako da kostim jednako dobro odgovara rasponu od čak 3 konf.broja, ali i na različite visine osobe koja ga nosi. Osim poznavanja izgleda povijesnog kostima u određenom razdoblju i njegove izrade, važno je i koristiti kvalitetne i izdržljive tkanine zbog što jednostavnijeg održavanja, jer takvi se kostimi uglavnom često nose u raznim vremenskim uvjetima.
Ako pripremate neku predstavu ili vođenu kostimiranu turističku turu, pobrinite se da ti kostimi zbilja budu atrakcija. Pre često se desi da na kraju ispadne maškara, umjesto povijesne ličnosti.
Želite li naručiti izradu kostima za neki svoj projekt, javite nam se s povjerenjem.