Informacije

Tko je Kookabee?

Diplomirala sam modni dizajn i prvih 8 radnih godina u centru zbivanja, kroz rad u dizajnu kolekcija za nekoliko poznatih hrvatskih modnih brendova trenirala sam svoje vještine i znanja, te učila biti dizajner. To dragocjeno iskustvo stvorilo je u meni želju da izgradim vlastiti brend, pa skicu po skicu i šav po šav, 2014. svoja vrata otvara novi hrvatski brendKookabee.

Pitaju me često od kud takvo ime i što to znači, pa ću vam otkriti – to je igra riječi mog imena Melita Kukec / Kooka= od prezimena “Kukec” / bee = od imena Melita / Greek meaning “honey bee”.

Kroz Kookabee atelje sam se posvetila onome u čemu najviše uživam, a to je stvaranje. Od ideje i plošnih materijala stvoriti neki estetski i funkcionalan 3D oblik , to je umjetnost. Moj radni dan nikad nije isti, a posao je izuzetno dinamičan. Od rada s klijentima kod izrade svečanih haljina po mjeri, do izrade vlastitih kolekcija. Od raznih umjetničkih projekata, izrade povijesnih kostima, do osmišljavanja i izrade umjetničkih tekstilnih instalacija. Sve to se događa u Kookabee ateljeu.

U ateljeu se uglavnom dizajnira, izrađuju se krojevi i uzorci, te šiju male serije prvih komada nekog novog modela. Serijsku proizvodnju naših proizvoda ipak dogovaramo s drugim lokalnim tvrtkama, no i kod tih serija, količine su i dalje ograničene.


Svečani dio programa najčešće radimo po mjeri i takva odjeća savršeno pristaje tijelu, stilu i karakteru žene za koju je izrađena. Moj zadatak nije samo izraditi haljinu, nego ispuniti snove i stvoriti mala čuda. Za sve takve narudžbe se osobno pobrinem, od prvog kontakta, dogovora, skice i mjerenja, do onog finalnog poteza peglom. Savjetujem vas u izboru najboljeg modela za upravo vašu figuru i pronalazim za vas najbolje tkanine za model kakav smo dogovorile. Vi nemate više nikakve brige osim da u dogovoreno vrijeme dođete na probu. Prema vašim točnim mjerama izrađujem kroj na papiru, zatim ručno iskrojavam svaki krojni dio, te ih pažljivo spajam u taj poseban, unikatan i samo za vas izrađen odjevni predmet. To je proces koji zahtjeva puno koraka, vještine i radnih sati do realizacije, ali se sve to isplati kad vidim taj osmjeh sreće i zadovoljstva na vašem licu u trenutku kad prvi put odjenete vašu haljinu snova. Svaka od tih haljina je i meni na ponos, jednako kao i ženi koja će ju uživati, a vaše zadovoljstvo je najbolja preporuka. 

Osim po mjeri, u Ateljeu imamo izbor gotovih revijskih unikatnih svečanih haljina i vjenčanica, originalnih krojeva i dizajna. To su haljine koje pričaju priču, imaju karakter i svoje ime.  Svaka od tih haljina je samo jedna, i one su spremne za prodaju ili za najam, kako vam je draže. Ako ste u potrazi za svečanom odjećom, provjerite našu kolekciju Evening & wedding.

unikatne svečane haljine i vjenčanice

Kookabee kao brend njeguje stil “pomaknute klasike”, što znači da izrađujemo odjeću klasičnijih linija ali s drugačijim, originalnim pristupom. Zbog toga su naši odjevni komadi bezvremenski i nisu podložni brzim promjenama trenda. Naša je odjeća jednako atraktivna i u trenutku dizajniranja, kao i godinama kasnije. Slow fashion je pristup modi koji je ekološki prihvatljiv, ne stvara bespotrebne zalihe i smanjuje svoj utjecaj na okoliš na minimum. Kookabee komadi izrađeni su od najboljih dostupnih materijala kvalitetnih sirovinskih sastava, na što vrlo pazimo i zato su stvoreni da traju sezonama. Proizvodimo male serije, ne stvaramo lager i viškove, a sav otpadni materijal se reciklira.

Kupci su već prepoznali i zavoljeli naše 2 kolekcije koje stalno nadopunjujemo novim modelima.
U kolekciji Day & Business stvaramo dnevno/poslovne kombinacije za žene. To su statement komadi, ženstvenih linija kroja, koji istovremeno naglašavaju stav i čvrstoću karaktera, ali je važno i da se u njima ugodno osjećamo. Izrađeni su od visoko kvalitetnih tkanina i namijenjeni su za radni dio dana, koji najčešće provodimo na poslu, u raznim aktivnostima, sastancima, gdje je važno ostaviti dobar dojam.

Eco Friendly & Sport je kolekcija za slobodno vrijeme, u sklopu koje je i eko kolekcija majica i tunika s ručno oslikanim portretima simpatičnih buba, koju najviše vole naši najmlađi kupci, ali i njihovi roditelji. Kroz tu liniju naglašavamo važnost očuvanja najsitnijih stanovnika planete za naš ekosustav. Tu se posebno trudimo koristiti ekološki najprihvatljivije tkanine, a motive buba ručno oslikavamo bojama za tekstil, zato je svaka drugačija i unikatna.

Povijesni kostimi

Kostim Marije Terezije

Kostimografija je također jedna od mojih ljubavi pa se često prihvatimo izazova izrade povijesnih kostima. Od raznih projekata i suradnji do sada, posebno sam ponosna na kostime koje nose Gornjogradske coprnice u Zagrebu, kao i na kostime varaždinskih purgarica.
Najveći izazov bila je izrada replike barokne haljine carice Marije Terezije, sa svim dodacima (korzet, potkošulja, podsuknje, obruči za bokove…), koju je od nas naručio jedan hrvatski grad.

Tekstilne instalacije
Možda vam se ovo čini kao puno raznih djelatnosti na jednom mjestu, ali kreativan um nikad ne miruje, stalno se rađaju nove ideje, a moje nisu uvijek vezane isključivo uz modu i odjeću. Jedna od takvih ideja je tekstilna instalacija u zraku pod nazivom Metamorfoza, koju sam imala priliku prvi put realizirati za varaždinski Špancirfest 2019-te. Motivi gigantskih leptira i vilinskog konjica, dimenzija oko 5,5 – 7 metara u promjeru, smješteni su u zrak iznad ulice, trga, u parku ili nekom drugom vanjskom prostoru, te stvaraju zanimljive, prozračne, pomične slike u zraku.

Metamorfoza

Ako ste i Vi jedan od organizatora nekog festivala i tražite nešto s čim biste obogatili vizualni doživljaj za posjetitelje, slobodno se javite, ideja nikad ne nedostaje!

e-mail: melita@kookabee.com / mob: 00385 98 162 1498 / Showroom: I.Kukuljevića 18, Varaždin