Informacije

Tko je Kookabee?

Pitaju me često od kud takvo ime i što to znači, pa ću vam otkriti – to je igra riječi mog imena Melita Kukec / Kooka= od prezimena “Kukec” / bee = od imena Melita / Greek meaning “honey bee”. Diplomirala sam modni dizajn i prvih 8 radnih godina u centru zbivanja učila sam biti dizajner, kroz rad u nekoliko poznatih hrvatskih modnih brendova trenirala sam svoje vještine i znanja. Želja da izgradim vlastiti brend jačala je u meni pa skicu po skicu i šav po šav, 2014. nastaje novi hrvatski brendKookabee.

Puno je onih koji su na neki način sudjelovali u ostvarivanju mog sna, od prijatelja, obitelji, poznanika, savjetnika, dragih ljudi koji su mi u nekom momentu pokazali podršku, usmjerili me, savjetovali i pomogli nekom konkretnom akcijom i zbog toga sam im zahvalna.

Kroz Kookabee atelje sam se posvetila onome u čemu najviše uživam, a to je stvaranje. Od ideje i plošnih materijala stvoriti neki estetski i funkcionalan 3D oblik , to je umjetnost. Moj radni dan nikad nije isti, a posao je izuzetno dinamičan. Od rada s klijentima kod izrade odjeće po mjeri, do izrade vlastitih kolekcija. Od raznih umjetničkih projekata, izrade tekstilnih art instalacija ili izrade povjesnih kostima. Sve to se događa u Kookabee ateljeu. Zvuči puno? Previše za jedan atelje?

Zbog toga su česte suradnje s drugim tvrtkama ili pojedincima, vezanim uz proizvodnju i realizaciju nekih od Kookabee projekata. U ateljeu se uglavnom dizajnira i izrađuju prototipi, te male serije prvih komada nekog novog modela.


Svečani dio programa najčešće se radi po mjeri. Moj zadatak nije samo izraditi haljinu, nego ispuniti snove i stvoriti mala čuda. Takva odjeća savršeno pristaje tijelu, stilu i karakteru žene za koju je izrađena. Ja sam tu da pomognem u izboru najboljeg modela za njenu figuru, izboru pravih tkanina i brinem za svaki detalj oko izrade. Za svaki takav komad posebno se razrađuje ideja, crta skica, biraju materijali. Zatim radim poseban kroj prema točnim mjerama, ručno se iskrojava svaki krojni dio, tu je proba ili više njih, do gotovog proizvoda. To je proces koji zahtjeva puno koraka, vještine i radnih sati do realizacije. Zbog toga je svaka od tih haljina i meni na ponos jednako kao i ženi koja će ju nositi, a zadovoljstvo je najbolja preporuka. 

U Ateljeu, osim po mjeri, imamo izbor gotovih svečanih haljina i vjenčanica iz vlastitih kolekcija. To su haljine koje pričaju priču, imaju karakter i svoje ime.  Svaka od tih haljina je unikatna, a moguće ih je i unajmiti.

unikatne svečane haljine i vjenčanice

Zapitate li se kad kupujete odjeću “Who made your clothes“? Za razliku od fast fashion proizvoda slabe kvalitete i vrlo lošeg utjecaja na okoliš (a koju često proizvode i djeca), naši su proizvodi slow fashion, svaki komad se izrađuje ručno i za njihovu izradu potrebno je mnogo više vremena, vještine i umjetničkog talenta. Kookabee komadi izrađeni su od najboljih dostupnih materijala i stvoreni su da traju sezonama. Količine su ograničene, proizvodimo male serije proizvoda, a otpadni materijal se reciklira.
Od kolekcija za svaki dan proizvodimo linije: Day & Business i Eco Friendly & Sport. Kupci su već prepoznali i zavoljeli naše 2 kolekcije koje stalno nadopunjujemo novim modelima: Kolekcija s motivima Varaždinskih prozora (majice, tunike i haljine) i eko kolekcija majica s portretima simpatičnih buba, koju najviše vole najmlađi kupci, ali i njihovi roditelji. Kroz tu liniju naglašavamo važnost očuvanja najsitnijih stanovnika planete za naš ekosustav i tu se trudimo koristiti ekološki najprihvatljivije tkanine, a motive buba ručno oslikavamo bojama za tekstil, zato je svaka drugačija i unikatna.

Povijesni kostimi

Kostim Marije Terezije

Kostimografija je isto jedna od mojih ljubavi pa se u ateljeu Kookabee često prihvatimo izazova izrade povjesnih kostima. Od raznih projekata i suradnji do sada, posebno sam ponosna na kostime koje nose Gornjogradske coprnice u Zagrebu.
Najveći izazov bila je izrada replike barokne haljine carice Marije Terezije, sa svim dodacima (korzet, potkošulja, podsuknje, obruči za bokove…), koju je od nas naručio jedan hrvatski grad.

Tekstilne instalacije
Možda vam se ovo čini kao puno raznih djelatnosti na jednom mjestu, ali kreativan um nikad ne miruje, on stalno rađa nove ideje, a moje nisu uvijek vezane isključivo uz modu i odjeću. Jedna od takvih ideja je tekstilna instalacija u zraku pod nazivom Metamorfoza, koju sam imala priliku prvi put realizirati za varaždinski Špancirfest 2019-te. Motivi gigantskih leptira i vilinskog konjica, dimenzija oko 5,5 metara u promjeru, smješteni su u zrak iznad ulice, trga, u parku ili nekom drugom vanjskom prostoru, te stvaraju zanimljive, prozračne, pomične slike u zraku.

Metamorfoza

Ako ste i Vi jedan od organizatora nekog festivala i tražite nešto s čim biste obogatili vizualni doživljaj za posjetitelje, slobodno se javite, ideja nikad ne nedostaje!

e-mail: melita@kookabee.com / mob: 00385 98 162 1498 / Showroom: I.Kukuljevića 18, Varaždin